Ασφάλεια και εκτός σπιτιού

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς στις μέρες μας ανησυχούν όταν είναι εκτός σπιτιού με τα παιδιά τους για το πώς θα μπορέσουν ν αποφύγουν τους διάφορους κινδύνους που υπάρχουν ειδικά στις μεγάλες πόλεις και τα μέρη με πολύ κόσμο. Το να χάσουν το παιδί κάπου ή να τους το κλέψουν έχει δηλωθεί ως ένας από τους συχνότερους φόβους ενός γονιού. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά και εδώ πρέπει να υπάρχει σωστή προετοιμασία και συνεννόηση με το παιδί. Σας παραθέτουμε μερικές απλές συμβουλές για να είστε λίγο πιό ήσυχοι στις βόλτες με τα παιδιά σας!

  • Αν βρισκόμαστε σε πολυκατάστημα ή σε κάποια αγορά όπου υπάρχει πολύς κόσμος πριν ξεκινήσουμε τη βόλτα μας συνεννοούμαστε με το παιδί για ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα βρεθούμε σε περίπτωση που χαθούμε. 

  • Αν κοιτάξουμε γύρω μας και δεν δούμε για λίγο το παιδί μένουμε στο ίδιο σημείο για λίγα λεπτά και φωνάζουμε το όνομά του. Δεν απομακρυνόμαστε αμέσως γιατί το πιθανότερο είναι ότι το παιδί μας βρίσκεται κοντά και προσπαθεί κ εκείνο να μας εντοπίσει. Αν μετακινηθούμε αυξάνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε ο ένας τον άλλο. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο προσυμφωνημένο σημείο.

  • Ορίζουμε με το παιδί μας μια συνθηματική λέξη που δεν σχετίζεται με ονόματα και ημερομηνίες και του εξηγούμε ότι δεν θα ακολουθήσει ποτέ κανέναν ακόμα και οικείο πρόσωπο αν δεν του πει αυτή τη λέξη. Για τη μέθοδο αυτή ενημερώνουμε κάποιον φίλο ή συγγενή που για κάποιο επείγοντα λόγο θα πρέπει ας πούμε να πάρει το παιδί μας απ το σχολείο ή κάποια δραστηριότητα.

  • Εξηγούμε στο παιδί πως αν χαθεί σε  κάποιο μέρος που δεν θα υπάρχει προσυμφωνημένο σημείο, θα πρέπει να δράσει ψύχραιμα και του δίνουμε σαφείς οδηγίες, όπως το ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου μεγάλου. Μια οικογένεια με παιδιά, μια υπάλληλος κοντινού καταστήματος, κάποιος αστυνομικός, θα μπορούσαν να βοηθήσουν όταν τους πλησιάσει και τους εξηγήσει ότι έχει χάσει τους γονείς του. Ιδανικά θα είναι καλό στην τσέπη του ή στην τσάντα του να έχει ένα χαρτί με το όνομα και το τηλέφωνό σας, ώστε να μην ξεχάσει τον αριθμο σε περίπτωση πανικού.

  • Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το ντύσιμο του παιδιού όταν είστε έξω μπορεί να βοηθήσει πολύ να το εντοπίσετε σε περίπτωση που χαθεί. Φορέστε του ένα κόκκινο, κίτρινο. πράσινο μπουφάν. Τα χρώματα αυτά θα σας βοηθήσουν να το εντοπίσετε πιό ευκολα αν βρίσκεται κάπου γύρω σας. Επίσης, είναι χρώματα που μένουν στο μάτι και είναι πιό εύκολο κάποιος να θυμηθεί ότι πριν απο λίγο πέρασε ένα παιδάκι με κόκκινο μπουφαν αντί ας πουμε ένα καφέ, μπεζ, μαύρο. 

Πάνω απ όλα εκτός σπιτιού πρέπει να έχουμε συνεχή οπτική επαφή με το παιδί. Να του δείχνουμε εμπιστοσύνη, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν έμφυτη περιέργεια και πολύ εύκολα μπορεί ν απομακρυνθούν από κοντά μας.  

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός (M.Sc)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?