Μνημονικές τεχνικές για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες



Μνημονικές τεχνικές

Πολλοί γονείς ανησυχούν, γιατί το παιδί τους δυσκολεύεται να μάθει το μάθημά του, είτε γιατί διασπάται εύκολα είτε γιατί όπως λέει του φαίνεται δύσκολο και πολύ.

Σας παρουσιάζουμε κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην εύκολη και αποτελεσματικότερη απομνημόνευση των σχολικών μαθημάτων.

  • Να περπατάει ενώ διαβάζει ή λέει το μάθημα. Η τεχνική αυτή μπορεί να βοηθήσει τη συγκέντρωση, ενώ μετριάζει την υπερκινητικότητα.

  •  Να λέει δυνατά το μάθημα σαν να το εξιστορεί σε κάποιον άλλο. Μπορείτε να του δώσετε το ρόλο του δασκάλου, ενώ σας λέει το μάθημα.

  • Να μην μαθαίνει όλο το μάθημα μαζί, αλλά να το σπάει σε πολλά μικρά κομμάτια, όπως μία παράγραφο τη φορά.

  • Να γράφετε εσείς (και αργότερα μόνο του) ερωτήσεις που θα βρίσκουν την απάντησή τους μέσα στο μάθημα. Έτσι η εκμάθηση της ύλης αποκτά συγκεκριμένο νόημα και οργάνωση. Όταν θα μαθαίνει μία ερώτηση μπορεί να τη σβήνει.

  • Να ηχογραφεί από τη φωνή ενός ενήλικα το μάθημα και μετά να το ακούει κάποιες φορές. Βοηθάει πολύ παιδιά με ακουστική μνήμη αλλά και παιδιά που δυσκολεύονται στην ανάγνωση. Η ηχογράφηση μπορεί να γίνει και στις ερωτήσεις (ερώτηση – απάντηση)

  • Η ενασχόληση με ένα μπαλάκι αντιστρές επίσης βοηθάει, όταν το παιδί διαβάζει ή όταν του κάνετε ερωτήσεις σχετικές με το μάθημα. 

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός (MSc)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού