Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Η  ΑΒΑ (Applied Behaviour Analysis) είναι μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδος για τη θεραπεία παιδιών με αυτισμό, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Skinner, τη δεκαετία του 1930. Έχει ως στόχο τον εντοπισμό της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και τη διαμόρφωση λειτουργικών δεξιοτήτων στο παιδί για την αποφυγή της. Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην υιοθέτηση της επιθυμητής συμπεριφοράς μέσω της επιβράβευσης. Συγκεκριμένα  πιστεύεται, ότι το να προκαλέσουμε μία συγκεκριμένη αντίδραση, μέσω της θετικής ενίσχυσης επαναλαμβανόμενα, μπορεί να διαμορφώσει ελεγχόμενες κοινωνικές τεχνικές, τις οποίες το παιδί θα χρησιμοποιεί στη γλώσσα, το παιχνίδι, την κοινωνικοποίηση και τη μάθηση. Η ΑΒΑ προσφέρεται για ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων αλλά χρησιμοποιείται κυρίως σε παιδιά 3-12 ετών.  
Οι τεχνικές αυτές φυσικά προσαρμόζονται στις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε παιδίου και μπορούν να εφαρμοστούν σε συνεδρίες ένας προς έναν ή και σε ομάδα. 
Η ΑΒΑ αν και κατα καιρούς έχει διχάσει τους ειδικούς, θεωρείται μία μέθοδος από την οποία τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν. 
Σας παραθέτουμε ένα μικρό κομμάτι μιας συνεδρίας ΑΒΑ μέσω του παρακάτω video.

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού