Cygnet: Πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης γονέων και φροντιστών ατόμων με Καταστάσεις Αυτιστικού Φάσματος.


Το Cygnet είναι  ένα πρόγραμμα ψυχοεκπαίδευσης γονέων και φροντιστών ατόμων 7-18 ετών που βρίσκονται μέσα στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε ομαδικό επίπεδο από εκπαιδευμένους θεραπευτές. Περιλαμβάνει θεωρητικό πλαίσιο, βίντεο και δραστηριότητες έτσι ώστε να γίνεται πιο ευχάριστο και κατανοητό. Ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό του κόστος. Ολοκληρώνεται  σε 8  συναντήσεις διάρκειας από 2,5 έως 3 ώρες. Οι πρώτες 7 συναντήσεις γίνονται ανά 2 εβδομάδες, ενώ η 8η  τρεις μήνες μετά την  λήξη του προγράμματος. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος σε ατομικό επίπεδο.
Οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται είναι κατά σειρά:
  1. Αυτισμός και διάγνωση
  2. Επικοινωνία
  3. Αισθητηριακά θέματα
  4. Κατανόηση συμπεριφοράς
  5. Διαχείριση συμπεριφοράς
  6. Αδέρφια παιδιών με αυτισμό
  7. Επιλογή γονέων: π.χ.  ερωτήσεις και απαντήσεις ή δουλειά από προηγούμενες συναντήσεις
  8. Συνάντηση παρακολούθηση (Followup) τρεις μήνες μετά τη συνάντηση 7
Στο τέλος κάθε συνάντησης οι γονείς/φροντιστές συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της συνάντησης (π.χ. αν ήταν ενδιαφέρον το θέμα, τι τους βοήθησε περισσότερο/λιγότερο) με στόχο την βελτίωση και εξέλιξη του προγράμματος. Επιπλέον στην αρχή της 1ης συνάντησης και στο τέλος της 8ης συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της αυτοπεποίθησης να διαχειριστούν τα παιδιά τους. Με τον ερωτηματολόγιο αυτό θέλουμε να παρατηρήσουμε αν υπάρχει βελτίωση των γονέων/φροντιστών στην αυτοπεποίθηση τους να διαχειριστούν τη συμπεριφορά του αυτιστικού ατόμου μετά την παρακολούθηση του προγράμματος.
Το Cygnet αναπτύχθηκε εξαιτίας της αναγνώρισης του κενού που υπήρχε στις τοπικές υπηρεσίες για τους γονείς μεγαλύτερων παιδιών μετά τη διάγνωση. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε εξετάζοντας τι έχει γίνει σε αντίστοιχα προγράμματα υποστήριξης γονέων παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα αλλά και συμβουλευόμενοι γονείς και φροντιστές παιδιών μέσα στο φάσμα προκειμένου να ανακαλύψουν τι θα ήθελαν να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι περιλαμβάνει τις εμπειρίες και μαρτυρίες νεαρών ατόμων και ενηλίκων με Καταστάσεις Αυτιστικού Φάσματος.

Στόχοι του Cygnet είναι να αυξήσει την κατανόηση των συμμετεχόντων για τις καταστάσεις αυτιστικού φάσματος, να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τι παρακινεί τη συμπεριφορά του παιδιού τους,   να τους καθοδηγήσει μέσω στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δουλέψουν με τα παιδιά και να τους δώσει τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους.  


Από την Αυγή Βιτανίδη Ειδική Παιδαγωγό a.vitanidi@yahoo.gr 
και τη Σμαράγδα Γρηγοράκη  Ψυχολόγο smaragdagr22@yahoo.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού