Η «ορμόνη της αγάπης» ίσως ευθύνεται για τον αυτισμό

Τον λόγο για τον οποίο τα αυτιστικά παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για ιδέες και αντικείμενα από ό,τι για τους άλλους ανθρώπους, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην «ορμόνη της αγάπης» και τα συστήματα του εγκεφάλου που παράγουν την αίσθηση της ευχαρίστησης και δημιουργούν κίνητρα.
Η ορμόνη αυτή δεν είναι άλλη από την οξυτοκίνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατακόρυφα κατά  τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του οργασμού και κατά τα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης, γι’ αυτό και αποκαλείται ορμόνη της αγάπης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζονται γενετικές μεταβολές που ίσως αλλάζουν τη δράση της, άρα και την κοινωνική συμπεριφορά αυτών των παιδιών.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η οξυτοκίνη συνδέεται με τη σεροτονίνη, η οποία ευθύνεται για την αίσθηση της ικανοποίησης και της επιβράβευσης, προκειμένου να κάνει τις κοινωνικές επαφές αξιόλογες, ώστε να θέλει κανείς να τις επαναλάβει.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή φαίνεται ότι δεν πραγματοποιείται σωστά στον εγκέφαλο των παιδιών που πάσχουν από κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, με αποτέλεσμα να μη βιώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα της αίσθησης της επιβράβευσης.
«Για αυτούς, οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να είναι ακόμη και οδυνηρές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστημονική ανακοίνωση ο δρ Robert Malenka, καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Στάνφορντ.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι εκείνα που δεν μπορούσαν πια να ενεργοποιήσουν την οξυτοκίνη και τη σεροτονίνη στον εγκέφαλό τους, δεν συμπεριφέρονταν όπως πριν.

Πηγή  naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού