Τί δώρο να πάρω σε ένα παιδί με αυτισμό...



Το Πάσχα έρχεται και όλα τα παιδιά περιμένουν με αγωνία τα δώρα τους. Το να αγοράσει κανείς δώρο για ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να γίνει αντικείμενο προβληματισμού. 
Στις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές διακοπές δεχόμαστε αρκετές ερωτήσεις για το είδος του δώρου που θα ήταν πιο κατάλληλο για ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
Μπορείτε λοιπόν να λάβετε υπ' όψιν σας τα εξής :

  • Φροντίστε η επιλογή σας να έχει ως γνώμονα τις δυνατότητες του παιδιού και όχι την ηλικία στην οποία βρίσκεται.
  • Προτιμήστε δώρα που να βοηθούν στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, όπως παιχνίδια με λέξεις γρίφους κ.α.
  • Πολλή καλή επιλογή επίσης αποτελούν τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη μίμηση προσώπων, καταστάσεων, συναισθημάτων, όπως αυτά που περιέχουν παντομίμα ή σενάρια.
  • Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί έχει μία μεγάλη αδυναμία, πράγμα πολύ συχνό για παιδιά με αυτισμό, δώστε του χαρά χαρίζοντάς του ένα δώρο με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα. Αν για παράδειγμα ένα παιδί ενδιαφέρεται πολύ για τους δεινόσαυρους, ένα 3D puzzle με το οποίο θα φτιάξει το δικό του δεινόσαυρο θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή. 
  • Για πιο μικρά παιδιά, που η λεπτή τους κινητικότητα πολλές φορές παρουσιάζει πρόβλημα, είναι καλό να επιλέξετε ένα παιχνίδι  που θα παρακινεί το παιδί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Πολλή καλή λύση σε αυτό τον τομέα αποτελούν τα παιχνίδια συναρμολόγησης και κατασκευών. 
  • Τέλος, ένα δώρο  που σίγουρα μπορεί να ευχαριστήσει ένα παιδί με αυτισμό είναι ένα δώρο χαλάρωσης. Μπορείτε να του δωρίσετε ένα αντικείμενο που σε στιγμές έντασης θα μπορεί να του προσφέρει ηρεμία. Απαλά αρκουδάκια, κουβερτούλες, παιχνίδια που παράγουν χαλαρωτικούς ήχους, μπορεί να αποτελέσουν ένα δώρο που το παιδί θα το λατρέψει και θα το έχει για πάντα κοντά του. 

Καλό Πάσχα και καλά δώρα....!

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 
Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός (MSc)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού