Διακοπές και Αυτισμός

Χρήσιμα tips για ξέγνοιαστες διακοπές!

Οι διακοπές με ένα παιδί που έχει αυτισμό μπορεί να
αγχώνουν  τους γονείς που αποζητούν μερικές μέρες χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Σας αναφέρουμε μερικά tips που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να κάνετε την καθημερινότητα των διακοπών σας πιο εύκολη κ ευχάριστη!


  • Φροντίστε το ταξίδι να είναι άνετο για το παιδί έχοντας μαζί σας φαγητό, νερό, και μέσα χαλάρωσης όπως την αγαπημένη του μουσική ή το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Φτιάξτε πρόγραμμα. Τα παιδιά με αυτισμό στρεσάρονται και νιώθουν ανασφάλεια όταν δε γνωρίζουν τί θα κάνουν τις μέρες των διακοπών. Ιδανικά, σχεδιάστε μαζί ένα πρόγραμμα που θα ικανοποιεί όλη την οικογένεια. 
  • Μην κάνετε πολλά πράγματα μαζεμένα. Αφήστε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα σε μία μέρα. 
  • Μην πηγαίνετε σε μέρη με υπερβολικό συνωστισμό. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει στο παιδί εκνευρισμό και έκρηξη θυμού.
  • Αν βρίσκεστε σε οικογενειακό σπίτι, ακόμα και σε ξενοδοχείο βρείτε ένα χώρο όπου το παιδί θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως χώρο ηρεμίας.
  • Φροντίστε να τρώει και να κοιμάται καλά. Κανένα παιδί δε μπορεί να είναι ήρεμο όταν του λείπει ύπνος και δεν τρέφεται σωστά.
  • Μάθετε από τα λάθη του παρελθόντος. Αν παρατηρήσατε για παράδειγμα ότι το παιδί σας ήταν εξαιρετικά ενοχλημένο από την άμμο που κολλούσε στα πόδια του, αποφύγετε τις αμμώδεις παραλίες. 
  • Μην αφήσετε πικρόχολα σχόλια να επηρεάσουν τις διακοπές σας. Αν το παιδί σας κάποια στιγμή βγάλει μια ανάρμοστη συμπεριφορά και προκαλέσει κάποιο αρνητικό σχόλιο, απλά προσπεράστε το. Εστιάστε στο πώς θα περάσετε όμορφα τις μέρες των διακοπών και αφήστε τα αρνητικά να εξαφανίζονται όπως τα κύμματα στην άμμο......

Καλό Καλοκαίρι!!!

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα
Ειδική Παιδαγωγός (MSc)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τί είναι η Μέθοδος ABA?

Αγιος Βασίλης έρχεται....ή μήπως όχι? Ποιά τα υπέρ και τα κατά του να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη?

Ασφάλεια και εκτός σπιτιού